
 
ISSUE C 
 
Code Change Proposal # 1 
 
403.XX Spray-Applied Fire Resistive Materials (SFRM).  The bond strength of the 
SFRM shall be as follows: 
 

Height of Occupied Floors SFRM bond strength Density
More than 75 feet and up to 420 feet 430 psf 22 pcf

More than 420 feet 1,000 psf 40 pcf
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ISSUE C 
 
Code Change Proposal # 2 
 
714.8 Spray-Applied Fire Resistive Materials (SFRM).  Spray-applied fire resistive 
materials shall comply with the 714.8.1 through 714.8.4 . 
 
 714.8.1 Fire Resistance Rating.  The SFRM shall be applied consistent with its 
fire resistance rating listing including, but not limited to, minimum thickness and dry 
density of the applied SFRM, method of application, substrate surface conditions, the use 
of bonding adhesives, sealants and reinforcing or other materials.   
 
 714.8.2 Manufacturer's Installation Instruction. The application of SFRM 
shall be in accordance with the manufacturer’s installation instruction.  The instructions 
include, but are not limited to, substrate temperatures and surface conditions, and SFRM 
handling, storage, mixing, conveyance, method of application, curing and ventilation. 
 
  714.8.3  Substrate condition.  The SFRM shall be applied to a substrate in 
compliance with 714.8.3.1 through 714.8.3.3. 
 
  714.8.3.1 Surface Conditions. Substrates to receive SFRM shall be free 
of dirt, oil, grease, release agents, loose scale or point, primers, points and encapsulants 
other than those fire-tested and classified by a recognized testing agency, and any other 
condition that may prevent adequate adhesion. Primed, painted or encapsulated steel shall 
be allowed provided that testing has demonstrated that adequate adhesion is maintained. 
 

 714.8.3.2 Primers, Paints and Encapsulants. Where testing demonstates 
that adequate adhesion is maintained, SFRM shall be permitted to be applied to primed, 
pointed or encapsulated wide range steel shapes in accordance with the following 
conditions: 

 1.  The beam flange width does not exceed 12 in. (300 mm); or 
   2.  The column flange width does not exceed 16 in. (400 mm); or 
   3.  The beam or column web depth does not exceed 16 in. (400 mm). 
  4.  Bond tests conducted in accordance with ASTM E736 indicate a  
  minimum average bond strength of 80 percent and a minimum individual  
  bond strength of 50 percent, when compared to the bond strength of the  
  SFRM as applied to clean uncoated 1/8-in. (3-mm) thick steel plate. The  
  average and minimum bond strength values shall be determined based on  
  a minimum of five bond tests conducted in accordance with A5TM E736. 

 
  714.8.3.3 Temperature.   A minimum ambient and substrate temperature 
of 40oF (4.44oC) shall be maintained during and for a minimum of 24 hours after the 
application of the SFRM, unless the manufacturer’s installation instructions allow 
otherwise. 
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  714.8.4  Finished Condition.  The finished condition of SFRM to structural 
members or assemblies shall not, upon complete drying or curing, exhibit cracks, voids, 
spalls, delamination or any exposure of the substrate. Surface irregularities of 
spray-applied SFRM are inherent with spray application and shall be deemed acceptable. 
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ISSUE C 
 
Code Change Proposal # 3 
 
1704.11 Sprayed fire-resistant materials.  Special inspections for sprayed fire-
resistant materials applied to structural elements and decks shall be in accordance with 
Sections 1704.11.1 through 1704.11.[5] 6 Special inspections shall be based on the fire-
resistance design as designated in the approved construction documents.  The tests 
described in this section shall be based on samplings of specific floor, roof and wall 
assemblies, and structural framing members.  Special inspections shall be performed 
after the rough installation of electrical, mechanical and plumbing systems.   

 
 1704.11.1  Physical and Visual Tests.  The following physical and visual tests 
are required by the fire-resistance-rating:  

  1.  Condition of substrates.  
    2.  Thickness of application.  
  3.  Density in pounds per cubic foot (kgs per m2).  
  4.  Bond strength -adhesion/cohesion (psf or kPA).  
  5.  Condition of finished application.  

 
1704.11.[1]2 Structural member surface conditions.  The surfaces shall be 

prepared in accordance with the approved fire-resistance design and the approved 
manufacturer’s written instructions. The prepared surface of structural members to be 
sprayed shall be inspected before the application of the sprayed fire-resistant material. 

 
1704.11.[2]3 Application.  The substrate shall have a minimum ambient 

temperature before and after application as specified in the approved manufacturer’s 
written instructions. The area for application shall be ventilated during and after 
application as required by the approved manufacturer’s written instructions. 

 
1704.11.[3]4 Thickness.  The average thickness minus two times the standard 

deviation of the thickness measurements of the sprayed fire-resistant materials applied to 
structural elements shall not be less than the thickness required by the approved fire-
resistant design*. Individual measured thickness, which exceeds the thickness specified in 
a design by 1/4 inch (6.4 mm) or more, shall be recorded as the thickness specified in the 
design plus 1/4 inch (6.4 mm). For design thicknesses 1 inch (25 mm) or greater, the 
minimum allowable individual thickness shall be the design thickness minus 1/4 inch (6.4 
mm). For design thicknesses less than 1 inch (25 mm), the minimum allowable individual 
thickness shall be the design thickness minus 25 percent. Thickness shall be determined 
in accordance with ASTM E 605. Samples of the sprayed fire-resistant materials shall be 
selected in accordance with Sections 1704.11.[3]4.1 and 1704.11.[3]4.2. 

 
1704.11.[3]4.1 Floor, roof and wall assemblies.  The thickness of the 

sprayed fire-resistant material applied to floor, roof and wall assemblies shall be 
determined in accordance with ASTM E 605, taking the average minus two times 
the standard deviation of the thickness measurements of not less than four 
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measurements for each 1,000 square feet (93m2) of the sprayed area on each floor 
or part thereof*. 

    1704.11.4.1.1 Flat Decks.  Thickness measurements shall be taken 
 from a 12-in. (300-mm) square with minimum of four measurements, 
 symmetrically. 
 
     1704.11.4.1.2 Fluted Decks. Thickness measurements shall be 

taken from a 12-in. (300-mm) square with four random, symmetrical measurements 
within the square, including one each of the following: valley, crest and sides and 
report as an average. 

 
1704.11.[3]4.2 Structural framing members.  The thickness of the 

sprayed fire-resistant material applied to structural members shall be determined 
in accordance with ASTM E 605. Thickness testing shall be performed on not less 
than 25 percent of the structural members on each floor. 

     1704.11.4.2.1 Beams.  Thickness measurements shall be made at  
    nine locations around the beam at each end of a 12-in. (300-mm)  
    length. 

     1704.11.4.2.2  Joists and Trusses. Thickness measurements shall  
    be made at seven locations around the joist or truss at each end of a 
    12-in. (300-mm) length. 

     1704.11.4.2.3 W-Shape Columns. Thickness measurements shall  
     be made at 12 locations around the column at each end of a 12-in.  
     (300-mm) length. 

     1704.11.4.2.4  Tube and Pipe Columns. Thickness measurements 
    shall be made at a minimum of four locations around the column at 
    each end of a 12-in. (300-mm) length. 

 
 

1704.11.[4]5 Density.  The density of the sprayed fire-resistant material shall not 
be less than the density specified in the approved fire-resistant design. Density of the 
sprayed fire-resistant material shall be determined in accordance with ASTM E 605. 

 
1704.11.[5]6 Bond strength.  Except as required in Table 403.XX, the 

cohesive/adhesive bond strength of the cured sprayed fire-resistant material applied to 
structural elements shall not be less than 150 pounds per square foot (psf) (7.18 kN/m2). 
The cohesive/adhesive bond strength shall be determined in accordance with the field test 
specified in ASTM E 736 by testing in-place samples of the sprayed fire-resistant 
material selected in accordance with Sections 1704.11.5.1 and 1704.11.5.[2] 3. 

 
1704.11.[5]6.1 Floor, roof and wall assemblies.  The test samples for 

determining the cohesive/adhesive bond strength of the sprayed fire-resistant 
materials shall be selected from each floor, roof and wall assembly at the rate of 
not less than one sample for every [10,000] 2,500 square feet (929 m2) or part 
thereof of the sprayed area in each story. 
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1704.11.[5]6.2 Structural framing members.  The test samples for 
determining the cohesive/adhesive bond strength of the sprayed fire-resistant 
materials shall be selected from beams, girders, joists, trusses and columns at the 
rate of not less than one sample for each type of structural framing member for 
each [10,000] 2,500 square feet (929 m2) of floor area or part thereof in each 
story. 

 
1704.11.6.3 Primer, Paint and Encapsulant Bond Tests.   Bond tests to 

qualify a primer, paint or encapsulant shall be conducted only when the 
fire-resistive coating is applied to a primed, painted or encapsulated surface for 
which acceptable bond-strength performance between these coatings and the fire 
resistive material has not been measured. A bonding agent approved by the SFRM 
manufacturer shall to be applied to a primed, painted or encapsulated surface 
where the bond strengths are found to be below minimum required values. 

 
 
* Standard deviation (σ) is used, in combination with average thickness, to ensure that 
the spray-applied fire resistive material (SFRM) is applied uniformly over the surface.  
Using average alone, it would be possible to have SFRM applied very thickly in some 
places and thinly in others and have an average thickness that suggests that the product 
application complies with the thickness requirements for the design fire-resistance rating.  
Use of standard deviation documents a minimum thickness of SFRM.  Standard deviation 
is calculated by subtracting the average thickness from each measured individual 
thickness measurement, squaring the resulting difference, adding all of these values 
together, dividing by the number of samples and taking the square root of this value.  See 
formula and example below. 

 
The actual applied thickness of the SFRM, calculated as the average thickness minus two 
times the standard deviation, must be greater than or equal to the required thickness.  Tavg 
- 2σ ≥ Treq, where Treq equals the required thickness, Tavg equals the average thickness 
and σ equals the standard deviation.  The following example shows the calculation of 
standard deviation: 
 Four measured samples equal 5, 6, 8 and 9 inches.  The average value is 7 inches.  
Appling standard deviation, 
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The standard deviation, 1.5811, is now inserted into the formula to compare the actual 
applied SFRM thickness to the required thickness. 

Tavg - 2σ ≥ Treq

7 – 2(1.5811) ≥ Treq  
3.8378 inches ≥ Treq

 

 7


